ALMANYADA DOKTORA
Her yıl 25 000 yabancı akademisyenin doktora yaptığı Almanya, her yıl bu konuda yurtdışından daha fazla talep almaya başlamıştır.
Almanya´ da doktora yapabilmek için ilk gerekli şart, yüksek lisans eğitiminizi iyi bir notla bitirmiş olmanız gerekiyor. Bunun dışında da yine çok iyi İngilizce bilgisine sahipseniz sizin için çok avantajlı olur.
İlk olarak belirtmek istediğimiz husus, eğer doktora için danışmanlık için firmalara başvuru yapıyorsanız yanlış yoldasınız demektir. İkinci bir şahıs sizin adınıza doktora başvurusu yapamaz. Eğer ben yine de kendim doktora başvurusunu tek yapamam diyorsanız o zaman en kısa yoldan doktora planlarınızı erteleyin. Eğer doktora için başvurularınızı dahi destek olmadan yapamayacağınıza inanıyorsanız zaten doktora yapacak donanıma sahip değilsinizdir.
Almanya da iki tip doktora sistemi vardır:
1- Individuell (Bireysel)
2- Strukturiert (Yapılandırılmış).
Bireysel doktora başvurusu için ilk olarak tıpkı is ilanı gibi aşağıda verilen sitelerden veya direk olarak başvuru yapacağınız fakülte sitelerinden doktora için ilanları takip etmeniz gerekiyor. İlanı bulduktan sonra çok güzel bir başvuru dosyası hazırlayıp (İngilizce de olabilir), ilanı veren profesöre başvurunuzu yolluyorsunuz. Şayet evraklarınızı inceleyen Profesör sizin için olumlu bir fikir elde edinirse sizinle telefon veya Skype üzerinden kontağa geçiyor ve bölüm ve çalışma ile ilgili size birkaç soru yöneltiyor. Şayet her şey olumlu sonuçlanırsa, size bir belge veriyor ve o belge ile üniversitenin international Office departmanına başvuru yapıyorsunuz.
Bu tip doktora eğitimi genelde 3-5 yıl arası sürüyor.
II. seçenekteki yapılandırılmış doktora programı ise, Enternasyonal dildeki anlamıyla PhD-Sistemi oluyor. Eğitim 3-4 yıl arası sürüyor. Su sıralarda bu sistemle Almanya genelinde yaklaşık 700 farklı alanda doktora eğitimi veriliyor. Bu yapıdaki doktora başvurularını araştırmak için genel bir site yok maalesef. DAAD nin sitesinde bu tip ilanlar yer alsa da birçok aktüel ilanları bulamıyorsunuz. Bu sebeple direk olarak üniversitelerin sitelerinden araştırmanız gerekiyor. Başvuru yaparken özellikle lisans ve yüksek lisans transkriptleriniz dışında, tezinizi veya yaptığınız çalışmaları da başvuru yaptığınız fakülteye göndermeniz gerekiyor (İngilizce veya Almanca olarak).
I. sistemdeki doktora programına göre 2.sistemdeki doktora bölümlerinden kabul alma şansınız daha düşük.
Individuell doktora başvurusu için aşağıdaki üç site üzerinden arama yapabilirsiniz:
Ayrıca doktora eğitimini üniversiteler dışında yine birçok araştırma merkezlerinde de yapabilirsiniz.
Aşağıdaki linkten bu tür araştırma merkezlerinin listesini bulabilirsiniz:
http://www.research-in-germany.org/en/research-areas-a-z.html
Doktora eğitimine kabul aldıktan sonra yine birçok kuruma burs başvurusu da yapabilirsiniz.
Doktora başvuruları için Almanca veya İngilizce en azından su seviyede sertifika gerekiyor diyebileceğimiz bir durum söz konusu değil. Her üniversitenin kendine göre kuralları var. Almanya da hem İngilizce hem de Almanca dilinde doktora yapabilme imkânınız var.
Ayrıca Almanya da doktora programlarında Fast-Track denilen bir sistem daha var. Bu sistem çok fazla üniversite tarafından uygulanmıyor. Sadece lisans bitiren bazı öğrenciler istisnai durumlarda direk olarak doktora programına da kabul edilebiliyor. Fakat yurtdışında lisans bitiren öğrencilerin bu tür doktora programlarına alınma şansı çok düşük. Genelde fakülteler lisans eğitiminde çok iyi notlara sahip öğrencileri yine birkaç mastır dersine girme şartıyla direk olarak doktora eğitimine de alabiliyor.
Bu arada yine birçok alman üniversitesi, Türkiye’deki partner üniversiteleriyle ortak doktora programları da sunuyor. Bu programlar dahilinde belirli bir süre Türkiye de ve yine belirli bir süre Almanya da doktora yapıp, yine alman üniversitesinden de Doktora unvanı alabilirsiniz. Bunun için Türkiye de yüksek lisans yaptığınız üniversiteden araştırma yapabilirsiniz ve kendi üniversitenizden Almanya’daki partner üniversiteler için sordurtabilirsiniz.
Finansal konulara gelince, Almanya’daki doktora eğitimi için herhangi bir ücret ödemiyorsunuz. Ayrıca anlaşma gereği yine doktora yaparken de üniversiteden maaş alabiliyorsunuz. Bunun dışında yine yukarda bahsedildiği gibi burs başvuruları da yapabilirsiniz.
Ayrıca son yıllarda açılan ve “Graduiertenkollegs” olarak adlandırılan doktora programlarına da başvuru yapabilirsiniz. Bu tür doktora programları her üniversite tarafından desteklenmediği gibi, bilhassa TU9 üniversiteleri tarafından da eleştirilen bir doktora programı. Graduiertenkolleg, Deutsche Forschungsgemenschaft tarafından finansal olarak destekleniyor. Fakat bu programda yapılan doktoralar bütün ülkelerde denk olmayabilir. O yüzden başvuru yaparken, akreditasyon için mutlaka ön bir araştırma yapın. Bu tür doktora programlarını aşağıdaki linkten bulabilirsiniz:
http://www.dfg.de/foerderung/programme/listen/index.jsp?id=GRK
Almanya’da Doktora Yapmak ile ilgili ek sorularınızı, iletişim seçeneklerinden birini seçip bize ulaşarak sorabilir ve danışmanlık hizmetimizden yararlanarak Almanya hayallerinize siz de kavuşabilirsiniz ...
Saygılarımızla
Herdem Umur
'' Almanya yolcusu kalmasın! ''