ALMANYADA EĞİTİM MASRAFLARI
Almanya da eğitim için aylık ortalama ne kadar masrafınız olur tam net olarak bir rakam vermek çok zordur. Fakat kanunlara göre, yabancı bir öğrencinin Almanya da eğitim alabilmesi için aylık 850 Euro giderleri için ayırabileceğini göstermesi gerekiyor. Bunun içinde ya bloke hesap açılıyor ya da Almanya’dan herhangi birisi sizin adınıza garantör oluyor.
Ayrıca bazı şehirlerde, Türkiye’den aile fertlerinin de garantörlüğü kabul ediliyor. Bu konuyu direk olarak oturum uzattığınız yabancılar dairesinde sormanız gerekmektedir.
Maddi giderlere gelince, yukarda belirtilen aylık 850 Euroluk harcama bütçesi aslında yasadığınız sehire göre oldukça farklılıklar gösterebilir.
Ayrıca bir öğrencinin dil kursu süresindeki masraflarıyla, üniversite eğitimine başladıktan sonraki masrafları da farklıdır.
Dil kursu süresince oluşan masraflar aşağı yukarı aşağıdaki şekildedir:
Dil Kursu ücreti (Aylık şehir ve kursa göre 100-1000 Euro arası değişir).
Kira (Şayet yurtta kalıyorsanız 180-300, evde veya WG de kalıyorsanız 200-450 Euro)
Sağlık sigortası (Aylık 28-40 Euro arası).
Ulaşım (Aylık 60-150 Euro arası)
Bunlar mecburi giderler. Tabi ki bu masraflara yeme içme, kıyafet, internet ve cep telefonu masrafları da eklenince ortaya daha net bir tablo çıkabilir. Yeme içme masrafları elbette kişiye göre değişir ama şehirden sehire de yine farklılıklar vardır. Bilhassa büyük metropol şehirlerde, bilhassa München, Hamburg, Stuttgart veya Köln gibi şehirlerde gıda ve kıyafet masraflarınız daha fazla tutabilir.
Üniversiteye başlayınca tabi ki dil kursu masrafınız olmuyor artık. Bunun dışında sadece aylık sağlık sigortası masrafınız artabilir. Üniversite öğrencileri ayda Yaklasik 80 Euro sağlık sigortası için öder. Fakat Türkiye’den SSK kaydınız varsa AT11 belgesi alan erkek öğrenciler 25 yaşına kadar, bayan öğrenciler ise 30 yaşına kadar sigorta ücreti ödemezler.
Yukardaki masraflara bakınca şehirlere göre incelemek isterken ilk olarak dil kursu ücretlerini ele alabiliriz.
Almanya da en çok yabancı ögrenci NRW eyaletine gelir. NRW eyaletinin tercih edilmesinin sebepleri altında, çok sayıda dil kursu barındırması ve diğer bölgelere göre daha uygun fiyatta olmaları, ulaşım ve kiraların çok daha uygun olması önemli bir faktördür. NRW eyaletinde dil kurslarının aylık fiyatları 100-330 Euro arasında değişir. Fakat yine özellikle Düsseldorf ve Köln gibi şehirlerde masraflar diğer şehirlere göre oldukça fazladır.
Bunun dışında kurs yeri olarak yine Berlin de uygun bir bölge diyebiliriz. Kursların aylık fiyatları 200-350 Euro arası değişiyor.
En pahalı kursların bulunduğu şehirler ise basta München, Frankfurt, Karlsruhe ve diğer Bayern eyaleti şehirleridir. Genel olarak da Bayern eyaleti yasam masrafları açısından diğer eyaletlere göre çok daha masraflıdır.
Kira masraflarına gelince, Almanya genelinde yapılan araştırmaya göre en ucuz ögrenci yurtlarına sahip şehirler şunlardır:
1- Leipzig
2- Dresden
3- Jena
4- Halle
5- Kaiserslautern
Bu şehirlerde ortalama yurt ücreti 270 Euro.
En pahalı ögrenci yurtlarının olduğu şehirler ise:
1- München
2- Köln
3- Frankfurt
4- Hamburg
5- Stuttgart
Bilhassa bunların içinde München yine açık ara en pahalı yurt imkânı sunan şehirdir. Aylık yurtların fiyatları 300-450 euro arası değişir. Ayrıca en zor yurt veya kalacak yer bulunan şehir Stuttgart’tır.
Ev kiralarında da yine bu şehirlerin sıralaması değişmiyor. Örneğin Leipzig aylık 230 Euro ya ev veya WG bulma şansınız varken, München de ayni ev veya WG için en azından 400 Euroyu gözden çıkarmanız gerekmektedir.
Ulaşım açısından ise en uygun bölge NRW eyaletidir. Hemen hemen bütün üniversiteler Semesterticket veriyor. Ayrıca birçok kurs öğrencisi de yine Semesterticket hakkından faydalanıyor. Bir dönem başı Yaklaşık 330 Euro ödeyip aldığınız Semesterticketle, NRW eyaletindeki bütün toplu taşıma araçlarından faydalanabiliyorsunuz.
Ulaşım açısından en pahalı şehirler ise Berlin, München, Frankfurt, Mainz ve Kassel.
Fakat sunu da belirtmek gerekiyor ki, Berlin Almanya’nın başkenti olmasına rağmen masraflar açısından yine diğer şehirlere göre Almanya ortalamasında bulunmaktadır. Özellikle sosyal hayat açısından en uygun şehir Berlin’dir.
Tabi ki bu yazı öğrenciler, yani genç arkadaşlar için yazıldığından dolay isin eğlence ve gezme boyutunu da hesap etmek gerekiyor. Bu açıdan düşünürsek, büyük şehirler çok daha fazla imkân sunmaktadır. Genel olarak karşılaştırıldığında Türkiye’den gelen arkadaşların ayni sosyal hayati Almanya da bulabilmesi imkânsızdır. Birçok şehirde pazar günleri veya hafta içi 8’den sonra doğru düzgün açık bir yer bulmak çok zordur. Bilhassa metropol şehirler bu konuda daha avantajlı. Bu açıdan değerlendirildiğinde ise Almanya’nın metropol şehirleri (München, Berlin, Frankfurt, Hamburg, Stuttgart, Köln vs.) içinde en uygunu Berlin diyebiliriz, en pahalıları ise yine München ve Stuttgart.
Genel olarak yukardaki tabloya göre özetlersek, Almanya da su kadar masrafınız olur demek biraz zor. Yukardaki tabloya göre gelmeden önce yasamak istediğiniz şehire göre aşağı yukarı bir hesap yapabilirsiniz.
Son olarak unutulmaması gereken şey şudur, Almanya’da öğrenciler her türlü geçinebilir. Hem de dünyanın çoğu ülkesinden çok daha kaliteli bir şekilde. Burs imkanları, part time isler derken, öğrenciler eğitim hayatlarını, kimselere muhtaç olmadan rahatlıkla finanse edebilirler.
Almanya’da eğitim masrafları ile ilgili ek sorularınızı, iletişim seçeneklerinden birini seçip bize ulaşarak sorabilir ve danışmanlık hizmetimizden yararlanarak Almanya hayallerinize siz de kavuşabilirsiniz ...
Saygılarımızla
Herdem Umur
'' Almanya yolcusu kalmasın! ''