ALMANYADA FİZİK EĞİTİMİ
Türkiye de birçok mezunun iş bulamadığı fizik bölümü, Türkiye dekinin aksine Almanya da en iyi is alanlarından birisine sahiptir.
Almanya da almış olduğunuz fizik eğitiminin denkliği Türkiye’deki fizik ve fizik mühendisliğine denktir.
Almanya da fizik bölümü bitirenlerin çalışabileceği alanlar:
– Üniversite akademik kariyer
– Software
– Araştırma Merkezleri
– Enerji Sektörü
– Bankalar
– Finans Kurumları
– Sigorta Şirketleri
– Astronomi
Fizik eğitiminde verilen dersleri iki aşamada inceleyeceğiz: Lisans ve yüksek lisans bölümleri.
Lisans bölümünde ilk iki dönemde özellikle matematik derslerine ağırlık verilir. 3. ve 4. dönemde teorik fizik derslerinde teori olarak ilk iki dönemde ögrendiğiniz konuları bu sefer de matematiksel olarak incelersiniz.
1. Sömestr
– Experimentalphysik – 1: Mekanik, Dalgalar ve Akustik
– Optik
– Mathematische Methoden – 1: Analysis
– Grund / Anfängerpraktikum: Laboratuvar çalışmaları.
Her deneyden önce deneyden sorumlu Profesör veya Araştırma görevlisi tarafından yaklaşık 20 dk lik sözlü bir sınava girersiniz geçtiğiniz takdirde deney yapıp deneye ilişkin raporları teslim edersiniz.
– Informatik
2. Sömestr:
– Experimentalphysik – 2: (Termodinamik)
– Mathematische Methoden der Physik
– Theoritische Mechanik
– Chemie (Kimya)
– Anfängerpraktikum – 2
3.Semester:
- Experimentalphysik – 3 (Relativite Teorisi, Modern fizik)
– Linear Algebra veya Matematische Methoden der Physik – 3
– Elektrodynamik
– Anfängerpraktikum – 3
– Theoritische Physik – 2 (Elektrodynamik)
4. Sömestr:
– Experimentalphysik – 4 (Quantenphysik)
– Mathemadische Methoden der Physik – 4 veya Numerische Matematik (Informatik)
– Theoritische Physik – 3 (Quantenmechanik)
– Elektrizität
5. Sömestr:
– Spezielles Vertiefungsfach – 1 (Tezinizi bitirmek için ön çalışma yapmanız gereken bir bölüm. Bölüme ait herhangi bir Institute de yapıyorsunuz. )
– Theoritische Physik – 4 (Statistische Physik)
– Festkörperphysik (Katihal Fiziği)
– Fortgestrittenes Praktikum (Geliştirilmiş Laboratuvar Çalışmaları, bir deney için toplam 3 hafta süreniz vardır, yine deneylerden önce sözlü sınavı geçmeniz ve rapor vermeniz gerekmektedir. Ayrıca bir deney ortalama 2-3 gün sürer ve deneylerin yani sıra herhangi bir konu hakkında seminer vermeniz gerekmektedir).
6. Sömestr:
– Spezielles Vertiefungsfach – 2 (5. sömestr devamı ayrıca bitirme tezinden önce veya sonra bir seminer vermeniz gerekmektedir yaptığınız çalışmalara ilişkin ).
– Kernphysik – Elementarteilchenphysik- Struktur der Materie – II (parçacık fiziği)
– Fortgestrittenes Praktikum (deney sayısı üniversiteden üniversiteye değişik ama ortalama olarak 6-10 arası deney yapmanız gerekmektedir ).
– Bachelor Arbeit (Bitirme Tezi)
Toplam 180 kredi puanını (ECTS) tamamladıktan sonra Lisans (Bachelor of Science) diplomasi alırsınız. Lisans diplomasıyla da Almanya da is bulabilme şansınız biraz düşüktür. Almanya da değişen eğitim sistemiyle (Bologna süreci), daha önceden 5 yıl süren diploma bölümleri artık 3 yıl lisans + 2 yıl mastır olarak değişmiştir. Piyasada halen birçok diploma mezunları çalıştığı için onların seviyesinde mezun isterler. Bu yüzden Almanya da iyi bir is bulabilmek için yüksek lisans da yapmanızı tavsiye ederim.
Lisansı bitirdikten sonra yüksek lisans seçiminde oldukça geniş seçeneklere sahip olursunuz. Fizik lisans mezunları tipik fizik yüksek lisansı dışında aşağıdaki bölümlerde de yüksek lisans yapabilir:
– Nükleer Fizik
– Tip Fizigi
– Nano Teknoloji Mühendisliği
– Yenilenebilir Enerji Kaynakları
– Yari İletkenler Teknolojisi
– Astronomi
– Fotonik Mühendisliği
– Patent Mühendisliği
– İstatistik
Ayrıca birçok Fachhochschule de Informatik, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Makina Mühendisliği gibi alanlarda da yüksek lisans yapabilirsiniz. Fakat bu tür durumlarda dikkat etmeniz gereken husus, ilerde Türkiye ye döndüğünüzde lisansı mühendislik fakültesinde yapmadığınız için, Türkiye de mühendis imza yetkisi alamazsınız.
Normal fizik yüksek lisansında ise 1 dönem seçeceğiniz ağırlık alanına göre dersleri aldıktan sonra da son 1 yıl bitirme tezi yazarsınız.
Türkiye’den fizik mühendisliği veya fizik bölümü mezunu olup Almanya da is arayanların çok düşük bir ihtimal de olsa Almanya da is bulabilme şansları var. İlk olarak çalışmak istedikleri eyaletlerde Türkiye de almış olduğunuz diplomaları tanıtmanız gerekiyor. Denklik aldıktan sonra firmalara direk olarak başvuru yapabilirsiniz, fakat Türkiye’den gelen fizik veya fizik mühendisliği mezunlarının, yukarda da belirttiğim gibi Almanya da yüksek lisans bitirmeden is bulabilme şansı nerdeyse hic yoktur. Aktüel resmi kaynaklara göre su anda Almanya´ da 35 yaşının altında issiz fizik mezunu bulunmamaktadır.
Almanya’da Fizik Eğitimi ile ilgili ek sorularınızı, iletişim seçeneklerinden birini seçip bize ulaşarak sorabilir ve danışmanlık hizmetimizden yararlanarak Almanya hayallerinize siz de kavuşabilirsiniz ...
Saygılarımızla
Herdem Umur
'' Almanya yolcusu kalmasın! ''