ALMANYA'DA STAJ (PRAKTİKUM)
Daha önceki makalemizde sadece hali hazırda Almanya da eğitim gören öğrenciler için staj imkânlarından bahsetmiştik. Bu makalede ilk olarak Türkiye’den Almanya ya sadece staj için gelmek isteyen öğrenciler için bilgileri ve daha sonra da Almanya da herhangi bir üniversite veya Fachhochschule de okuyan öğrenciler için gerekli bilgileri aktaracağız.
Gerek Almanya da gerekse Türkiye de üniversite eğitimi bitiminde is başvurusu yaparken bütün firmalar, diploma ve notlar dışında staj belgelerine de dikkat çekerler. Özellikle Almanya da staj konusu oldukça önemlidir.
İlk olarak Türkiye’den gelip Almanya da staj yapmak isteyen öğrencilere uygulanan kriterleri değerlendirirsek:
Staj başvurusu için sağlanması gereken şartlar hangileridir?
– Türkiye de herhangi bir üniversitede lisans veya yüksek lisans öğrencisi olarak kayıtlı olmak (MYO da okuyanlar Almanya da staj yapamaz)
– En az ilk 2 eğitim yılını başarıyla bitirmiş olmak
– Türkiye de eğitim gördüğü bölümün Almanya da denkliğinin olması
Staj süresi ne kadar?
Türkiye’den bir firmayla anlaşıp staj bulan öğrenciler en 12 aya kadar (Almanya kanun maddesi s § 15 Nr. 5 BeschV) Almanya da kalıp staj yapabilir.
12 aylık süre uzatılabilir mi?
Şayet 12 ay süresince belirli aylarda ara verdiyseniz, örneğin 1 ayini Türkiye de geçirdiyseniz, firma aracılığıyla başvuru yapıp tekrar 1 ay uzatma talep edebilirsiniz.
Staj yaparken ne kadar ücret kazanırız?
Almanya’daki yeni yasaya göre saat ücretiniz en az 8.50 Euro olması gerekiyor. Bu ücrete brüt alacağınız para. Almanya da kaldığınız sürece yine sağlık sigortanızın da yapılması gerekiyor ve gelirinizin yaklaşık %20 lik bir kısmi sağlık sigortası için kesiliyor.
En fazla kaç saat çalışabilirim?
Haftalık 40 saate kadar çalışabilirsiniz.
Staj vizemi daha sonradan Almanya da ögrenci vizesine çevirebilirmişim?
Kesinlikle hayır.
Staj süresince Almanca kursuna gidebilir miyim?
Firmayla is saatlerini konuşup boşta kalan sürede Almanca kursuna gidebilirsiniz. Bunun dışında hemen hemen her şehirde yer alan halk eğitim merkezlerinde (Volkshochschule) haftada akşamları 2 veya 3 gün(haftalık 4-10 ders saati) Almanca kursları verilmektedir.
Bunun dışında ayrıca Türkiye de eğitim aldığınız üniversitenin yurtdışı işlemlerini yürüten kurumlar da yurt dişi staj başvurusu alabilir, direk olarak yine o birimlere başvuru yapabilirsiniz.
Almanya da eğitimine devam eden öğrencilerde ise ilk aşamada staj yeri bulmak biraz sorun olarak gözükse de aslında iyi bir başvuru ile çok rahat bir şekilde staj yeri bulunabilir.
Özellikle Fachhochschule’lerde okumak isteyen öğrenciler başvuru yapacakları bölümlerin kabul şartlarını çok iyi incelemeleri gerekiyor. Hemen hemen her bölümde kayıt öncesinde veya belirli bir döneme kadar 6 veya 12 haftalık staj belgesi isterler. Hatta bazı Fachhochschule’lerde örneğin kayıt sırasında 6 haftalık, 3. Döneme kadar da yine farklı bir firmada 6 haftalık staj belgesi istenmektedir.
Nerelerde Praktikum bulabilirim?
İlk olarak kendi okuduğunuz üniversitelerde de profesörlerin yanında yardımcı olarak çalışabilirsiniz. İllerde akademik kariyer düşünenlere bunu tavsiye ederim. Ama genelde bunun için ders notlarınızın çok iyi olması gerekiyor.
Belli bir firmada Praktikum bulabilmek için, öncelikle okuduğunuz üniversitelerde mutlaka Praktikumsamt diye bir kurumlardır. Oraya başvuru yaparak, form doldurursunuz, firmalardan talep gelince de sizinle firma arasında kontak kurarlar.
Ayrıca çeşitli tarihlerde birçok firmanın katıldığı Jobmesse2ler düzenlenir. Sürekli olarak bu organizasyonu takipte olunuz. Bu Jobmesse ye Almanya’nin en büyük firmaları katılır. Direk orda yüz yüze kontağa geçerek de staj başvurusu hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Bunun dışında gerek Türkiye’den gelip burada staj yapmak, gerekse de Almanya da eğitim görürken staj yeri arayan ögrenci arkadaşlarımız aşağıdaki internet sitelerinden aktüel staj ilanlarını takip edebilirler:
http://jobsuche.studis-online.monster.de/internship.asp
http://www.karriere.de/praktikumsboerse
http://www.praktikums-boerse.de/
http://www.praktikums-boerse.de/html/praktikant/angebot.cfm
http://www.praktikum.info/
http://www.praktikumsboerse.de/
http://www.unicum.de/beruf/praktikum/
http://www.praktikum.de/german/index.html
http://uni.stellenanzeigen.spiegel.de/unispiegel/praktika.asp
http://www.meinpraktikum.de/
http://www.praktikumsanzeigen.info/fuer-bewerber/stelle-suchen.html
http://www.praktikum.de/german/
http://www.studentjob.de/praktikum
http://www.absolventa.de/praktikum
Nasıl Başvuru yapılır?
Yukardaki adreslerden herhangi birinde kendize göre bir yer beğendiyseniz, ilanın altında kontak bilgileri yer almaktadır. Mail veya posta yoluyla Bewerbung (cv) yazarak başvuru yapabilirsiniz. Yalnız gönderdiğiniz Bewerbung u titizlikle hazırlayın, çünkü gerçekten Almanya da buna çok önem verilir. Daha sonra telefon açarak bilgi de alabilirsiniz.
Staj yaparken ne kadar çalışmanız lazım ve ne kadar para kazanabilirsiniz?
Öğrenciler için Praktikum genelde derslerin olmadığı (şubatın ilk haftasından nisan in ikinci haftasına kadar veya temmuzun 3. haftasından ekimin 2. haftasına kadar) dönemlerde yapılır ve haftada 20 saat civarındadır. Şayet okul döneminde yapıyorsanız bu 15 ve daha az saatle sınırlanabilir. Praktikum yaparken 400 – 600 Euro civarı ortalama olarak para kazanabilirsiniz.
Staj yapmanın başka hangi faydaları var?
İllerde is bulmada veya kendi bölümünüzle ilgili meslek deneyimi kazanmanız dışında, kendi alanınızla ilgili staj yapmanız hem bölümünüze olan eğiliminizi artırır hem de başka islerde çalışarak okul hayatinizin sekteye uğramasını engeller. Almanya da yapılan bir araştırma da zaten bunu göstermektedir. Kendi alanları dışında ek is yapan öğrencilerin genelde eğitimleri normal süreden daha çok sürmektedir.
Almanya’da Staj (Praktikum) ile ilgili ek sorularınızı, iletişim seçeneklerinden birini seçip bize ulaşarak sorabilir ve danışmanlık hizmetimizden yararlanarak Almanya hayallerinize siz de kavuşabilirsiniz ...
Saygılarımızla
Herdem Umur
'' Almanya yolcusu kalmasın! ''