ALMANYA'DA TIP, ECZACILIK VE DİŞ HEKİMLİĞİ EĞİTİMİ
Birçok öğrencinin en büyük hayallerinden birisi TIP okumaktır. Özellikle Türkiye’den birçok ögrenci Almanya da TIP eğitimi için her yıl üniversitelere başvuru yapmaktadır. Bu başvuru yapanların çoğunluğu ise Türkiye de bir TIP eğitimi hayali kurup, bu hayalini girdiği ÖSYM sınavlarında kil payı kaçıran ögrenci adaylarıdır. Alternatif olarak yurtdışı düşünmeye başlarlar ve birçok yurtdışı eğitimi hayali kuran ögrenci gibi ilk tercihlerden birisi Almanya olur.
Fakat diğer ülkelere göre Almanya da bir üniversitede TIP, Eczacılık veya Diş Hekimliği bölümlerine kabul almak düşünüldüğü kadar da kolay değildir. Bilhassa TIP bölümüne kabul alabilmek için oldukça şanslı olmanız gerekiyor.
TIP, Eczacılık ve Diş Hekimliği Bölümlerine Başvuru için Sağlanması Gereken Genel Sartlar:
1- İlk olarak Türkiye de meslek lisesi veya imam hatip lisesinden mezun olmamanız gerekiyor. Aksi takdirde Studienkolleg yapmak zorunda kalırsınız.
2- Meslek Lisesi veya İmam Hatip Lisesi mezunu değilseniz o zaman bir sonraki aşamada Türkiye de ÖSYM sınavlarına girip yine TIP, Eczacılık ve Diş Hekimliği bölümü dışında biyoloji, kimya, moleküler biyoloji ve hatta veterinerlik bölümü kazanmanız gerekiyor. Eğer bu bölümlerden birini kazanmadıysanız, örneğin mühendislik veya işletme gibi bölümler kazandıysanız o zaman yine Almanya da Studienkolleg yapma şartıyla yine Studienkolleg bitiminde TIP, Diş Hekimliği veya Eczacılık bölümleri için başvuru yapma hakkiniz var.
3- Almanya da diğer bölümlerde olduğu gibi bir üniversitede eğitim alabilmek için Almanca bilginizin C1 seviyesinde olması gerekiyor ve bunu aşağıdaki sertifikalardan birini alarak kanıtlayabilirsiniz:
DSH 2
TestDaF TDN 4
Goethe C2
Telc C1 für Hochschule
DSD II
Yine bazı üniversitelerde TestAS sınavı da şart koşulmaktadır.
Almancanız C1 seviyesinde değilse veya hic Almanca bilmiyorsanız, elbette Almanya ya hazirlik öğrencisi olarak (Ögrenci Adayı Vizesi) gelip, Almanya da yoğun hazirlik kurslarına katılıp bu sınavlara hazırlanabilirsiniz.
TIP, Eczacılık ve Diş Hekimliği Bölümüne Kabul için Şansınız:
Öncelikle Almanya da bu tür bölümler sinirli sayıda ögrenci alırlar. Bu sisteme kısaca Numerus Clausus (NC) denir.
Üniversitelerin TIP, Eczacılık veya Diş Hekimliği gibi bölümlerde her yıl aynen bizdeki üniversitelerde olduğu gibi NC puanları değişiyor.
Bazı Üniversitelerin güncel NC puanları:
RWTH Aaachen: 1,2
Düsseldorf: 1,2
Gießen: 1,4
Heidelberg: 1,0
Berlin Charite: 1,0
Eğer NC hesaplamasına göre puanınız bu ortalamalardan düşükse kesin olarak kabul alamazsınız diye bir durum yok. Böyle bir durumda artık isiniz tamamıyla sansa kalıyor. Örneğin Gießen üniversitesi bir sonraki dönem TIP bölümü için 200 tane ögrenci alacağını açıklıyor. Bu 200 kişilik kontenjanın 15 ini yabancı öğrencilere ayırıyor diyelim. Bu 15 kişilik yabancı öğrencilere açılan kontenjan diğer Alman öğrencilerden farklı olarak değerlendiriliyor. Verdiğimiz örnekten devam edersek eğer, diyelim ki bu 15 kişilik yabancı ögrenci kontenjanına 50 tane yabancı ögrenci başvuru yapmış olsun. Bu başvuru yapan 50 yabancı ögrenci arasında ortalaması en yüksek olan ilk 15 ögrenci direk kabul alıyor.
Örneğimizi genişletirsek eğer; diyelim ki 14. ve 15. ve 16. sıradaki 3 öğrencinin de not ortalamaları ayni. Bu durumda varsa TestAS sertifikası olan ögrenci dikkate alınıyor. Bunun yani sıra yazılan motivasyon mektubu, CV de TIP la ilgili varsa staj yapmış olan öğrencilere bonus puanı alıp, diğer rakiplerinin önüne geçiyor.
Her dönem başvuru yapan ögrenci sayısı, başvuru yapan öğrencilerin not ortalaması değiştiği için, su üniversiteden kesin kabul alırsınız, buradan red alırsınız diye bir yorum yapmak imkânsız.
Bir üniversiteden red aldığınızda ise yine ümidiniz devam edebilir. Yukardaki örnekten devam edersek yine, örneğin not ortalaması 1.0 olan yabancı bir ögrenci yukardaki 5 üniversiteye de başvuru yapıyor ve bu 5 üniversiteden den kabul alıyor. Sonuçta kararını Heidelberg üniversitesinden yana kullanıyor ve oraya kayıt yaptırıyor. Bu durumda diğer 4 üniversitede ve yine bizim örnek verdiğimiz Gießen üniversitesindeki 15 kişilik kontenjandan biri boşa çıkıyor. Bu boşa çıkan tek kişilik kontenjana red aldığınız üniversitede tekrardan başvuru yapabiliyorsunuz. Bu sisteme Losverfahren deniliyor Almanya da.
Özet olarak sunu belirtmekte fayda var: Bilhassa Türkiye de ÖSYM sınavlarına TIP eğitimi hayaliyle hazırlanıp, Türkiye de bir üniversitede TIP, Eczacılık veya Diş hekimliği bölümlerinden birine yerleşemeyen öğrencilerin çoğunluğu bu hayali yurt dışında gerçekleştirme kararı alıyorlar. Bunun için Almanya garanti bir yer değil. Bilhassa yerleştirme puanınız 500 ün altındaysa TIP kabulü almanız mucize olur. Diş hekimliği içinde hemen hemen ayni şeyi söyleyebiliriz. Eczacılık içinse 400-450 puan arasında alan öğrencilerin kabul aldıklarına şahit olduk.
Almanya’da Tıp, Eczacılık ve Diş Hekimliği ile ilgili ek sorularınızı, iletişim seçeneklerinden birini seçip bize ulaşarak sorabilir ve danışmanlık hizmetimizden yararlanarak Almanya hayallerinize siz de kavuşabilirsiniz ...
Saygılarımızla
Herdem Umur
'' Almanya yolcusu kalmasın! ''