STUDİENKOLLEG NEDİR?
Almanya’daki üniversiteler yurt dışından gelen her öğrencinin lise eğitimini direk tanımaz ve tanınmayan lise diplomaları için Studienkolleg denilen hazirlik eğitimini şartı koyar. Genel olarak Türkiye’den gelen öğrenciler diğer AB ülkelerine göre daha şanslı olmasına rağmen yine bazı durumlarda Türkiye’den gelen öğrencilerin de Studienkolleg yapma durumları olabiliyor.
Aşağıda tek tek madde olarak hangi durumlarda hangi öğrencinin Studienkolleg yapma zorunluluğu olduğu veya direk eğitim şartını sağladığı durumlar belirtilmiştir.
1) 3 Senelik Düz Lise + 4 Yıllık lisans bölümü kazandı belgesi = Studienkolleg
2) 3 Senelik Düz Lise + 4 yıllık lisans kazandı belgesi + en az 1 yıllık lisans eğitimi = Studienkolleg gerekmiyor.
3) 3 Senelik Düz Lise + ÖSYM’den 2 Yıllık MYO kazandı Belgesi = Almanya da Studienkolleg de dahil hiç eğitim hakkı yok.
4) 3 Senelik Düz Lise + ÖSYM’den 2 Yıllık MYO kazandı belgesi + 1 Yıl MYO Eğitimi = Studienkolleg
5) 3 Senelik Düz Lise + ÖSYM’den 2 Yıllık MYO kazandı belgesi + Ön lisans Diplomasi = Direk Üniversite
6) 4 Yıllık Normal Lise + ÖSYM’den 4 Yıllık bir bölüm için Üniversite Yerleştirme Belgesi = Direk Üniversite
7) 4 Yıllık Normal Lise + ÖSYM’den 2 Yıllık MYO Kazandı Belgesi = Studienkolleg dahi yapamaz, 1 Yıl MYO derslerini verirse Studienkolleg.
8) 4 Yıllık Normal Lise + ÖSYM’den 2 Yıllık MYO Kazandı Belgesi + Ön Lisans Diplomasi = Direk Üniversite
9) MESLEK LISELERI (3 veya 4 Yıllık) + 4 Yıllık Lisans Bölümü Kazandı Belgesi = Studienkolleg, en az 1 yıl okurlarsa direk Üniversite.
10) Meslek Lisesi Mezunları + 2 Yıllık Ön Lisans Bölümü Kazandı Belgesi, hiç okumamışlarsa Studienkolleg de yapamazlar,1 yıl okurlarsa Studienkolleg, Ön Lisans Diplomasi = Direk Üniversite
11) 3 veya 4 Yıllık Normal Lise + Açık Öğretim Fakültesi (AÖF) 4 Yıllık Lisans Kazandı Belgesi = Hiç okumadılarsa Studienkolleg de yapamazlar, 1 yıl üniversite = Studienkolleg, 2 Yıl üniversite eğitimi = Direkt Üniversite.
- Açık lise mezunlarının durumu 2019 yılında değiştirildi. Eskiden açık lise bitiren öğrenciler meslek lisesi mezunları ile denk görülürdü, yani 4 yıllık bir bölüm kazandığınızda Studienkolleg yapmanız gerekiyordu. Fakat 2019’dan bu yana üniversiteler açık lise bitirenlerin denklik durumunu genel kurallara göre değil, direkt kendileri belirliyorlar.
- Yukarda belirttiğimiz 1 yıl veya 2 yıl üniversite okuma Şartlarında ögrenci ilk 1 yıl veya 2 yıl bütün dersleri vermiş olması gerekiyor. Yani 1 senelik üniversite eğitimi istendiğinde en az 60 ECTS vermiş olmanız gerekiyor.
Studienkolleg eğitimi ise Almanya da almak istediğiniz bölüme göre 5 farklı alana ayrılıyor. Türkiye de hangi bölümü kazandıysanız Studienkolleg yapmanız gerekiyorsa o alanda Studienkolleg yapıyorsunuz. Örneğin mühendislik kazanan ve Studienkolleg yapması gereken bir ögrenci sadece T-kursu yapabilir.
1) T–Kurs (technischer Kurs): Sayısal bölüm okuyacak olanlar için acilmiş olan kurslardır. Ders olarak Matematik, Kimya, Fizik, Informatik, Almanca ve hatta bazı Üniversitelerde Ingilizce de dersi verilir. Bu kursu yapacaklar örneğin aşağıdaki bölümlerde okuyabilirler:
Architektur Wirtschaftsinformatik Chemie
Bauingenieurwesen Informatik Lebensmitteltechnologie
Verfahrenstechnik Mathematik Metallurgie
Elektrotechnik Statistik Geologie
Maschinenbau Physik Lebensmitteltechnologie
Schiffstechnik Vermessungswesen Geographie
Landespflege Ton- und Bildtechnik Werkstofftechnik
Verfahrenstechnik Chemieingenieurwesen Fotoingenieurwesen
Versorgungstechnik Textil- und Druckereitechnik
Produktionstechnik Bekleidungstechnik Umwelttechnik
Mineralogie Meteorologie
2) M–Kurs (medinizischer Kurs): Biyoloji veya TIP bölümlerinde okuyanlar için acilmiş olan kurstur. Matematik, Biyoloji, Almanca, Fizik, Kimya, Informatik ve bazı Üniversitelerde Ingilizce dersi de verilir. Bu kursu yapanlar aşağıdaki bölümleri okuyabilir: Medizin Biologie Ernährungswissenschaften
Zahnmedizin Mikrobiologie Agrarwissenschaften
Veterinärmedizin Biochemie Sport
Psychologie Pharmazie
3) W–Kurs (wirtschaftswissenschaftlicher Kurs): Genelde Ekonomi alanındaki bölümleri kapsar. Matematik, Ekonomi, Sosyal Bilimler, Almanca ve bazı Üniversitelerde Informatik, Ingilizce ve Siyasal Bilimler dersi de verilir. Bu kursu yapanlar aşağıdaki bölümlerden okuyabilir: Wirtschaftswissenschaften Sozialwissenschaften Raumplanung
Wirtschaftsinformatik Soziologie Geographie
Betriebswirtschaftslehre Sozialpädagogik Sozialarbeit
Volkswirtschaftslehre Politikwissenschaften Tourismus
Haushaltswissenschaften Rechtswissenschaften Versicherungswesen
Hauswirtschaftswissenschaften
4) G–Kurs (Geistes-/gesellschaftswissenschaftlicher Kurs): Yetenek içeren bölümler, örneğin ressam, Müzik, Opera gibi bölümler için acilmiş olan kurstur. Ders olarak; Tarih, Edebiyat, Almanca, Sosyal Bilgiler ve bazı Üniversitelerde ayrıca Latince ve Ingilizce dersleri de verilir. Bu kursu yapanlar aşağıdaki bölümleri okuyabilir: Germanistik Rechtswissenschaften Theologie
Literaturwissenschaften Kunst / Design Archäologie
Geschichtswissenschaften Kunsterziehung Restaurierung
Politikwissenschaften Kunstgeschichte Ethnologie
Pädagogik Publizistik Journalismus
Philosophie Musikwissenschaften Theaterwissenschaften
Psychologie Musik Produkt-Design
5) S–Kurs (sprachlicher Kurs): Dil Bilimleri için acilmiş kurstur. Ders olarak okutulan bölümler: Almanca, Ingilizce, Sosyal Bilimler ve Tarih. Okunabilecek Bölümler:
Moderne Fremdsprachen Theologie Übersetzen/Dolmetschen
Klassische Philologie Islamwissenschaften
Rechtswissenschaften
Studienkolleg e Giriş: STK girebilmeniz için ilk olarak gerekli dil sertini sağlayıp direk olarak Üniversitelere başvuru yaparsınız. Studienkolleg yapanlar, normal Üniversite harç ücretlerini veya Üniversite tarafından belirlenen bir ücret öderler. Ayrıca birkaç eyalette STK’ların kaldırıldığını ve hangi eyaletlerde hangi üniversitelerde STK eğitimi verildiğini aşağıda listeleyeceğiz.
STK ya genel olarak sıfır Almanca ile giremezsiniz. STK ya giriş için en az B1 veya B2 seviyesinde Almanca bildiğinizi gösteren sertifika gerekmektedir.
Başvuru için gerekli dil sertini sağladıktan sonra ise STK ya giriş için pek de zor olmayan bir sınavı (Aufnahmeprüfung ) geçmek zorundasınız. Birçok üniversite bu sınavı sadece Almanca bölümünde yapar ve bazı üniversiteler hem Almanca hem de matematik bölümlerinde yapar. Fakat sınav zor olmasa da çok sayıda ögrenci sınava girdiği için sınavı kazanmanız için Almancanızın çok iyi olması gerekiyor.
STK’lar üniversitelerde genelde Mart / Nisan ya da Eylül / Ekim aylarında başlarlar. Çoğu üniversitelerde STK eğitimi 2 sömestr sürer, bazılarında ise artık 1 sömestr düşmüştür. STK eğitimi sonunda aldığınız bütün derslerden sınava girersiniz. Sınavın adına Feststellungsprüfung (FSP) denir ve bu sınav sonrası alacağınız sertifika alman lise diplomasına (Abiturzeugnis) denktir. FSP den alacağınız nota göre üniversitelere başvuru yaparsınız.
STK’nin avantajları ve dezavantajlarına gelince, yukarda da belirtildiği gibi bir üniversitede STK ya girmek biraz zordur. Ayrıca birçok üniversite başvuru için B1 seviyesinde Almanca istemesine rağmen aslında STK giriş sınavını (Aufnahmeprüfung) geçebilmek için C1 seviyesinde Almanca bilmeniz gerekmektedir. Bu yüzden STK yapmak zorunda olan öğrencilerin mutlaka Türkiye de en azından B1 seviyesinde Almanca sertifikası almalarını tavsiye ederim. Fakat Türkiye de 1 yıl lisans eğitimi alıp gelirseniz STK yapmaktan muaf olacağınız için bu zahmetli yolda Almanya da zaman kaybedeceğinize Türkiye de herhangi bir üniversitede 1 yıl eğitim görüp gelmeniz durumunda çok daha karlı çıkarsınız. Ayrıca 1 yıllık eğitimde verdiğiniz derslerin bir kısmını da lisans eğitiminde buradaki üniversitelerde tanıttıracağınız için ayrıca yine çok önemli bir oranda zaman ve maddi kaybı da önlemiş olursunuz. Fakat bu 1 yıllık eğitimde almış olduğunuz derslerin %75 ini geçmiş olmanız gerekiyor. Yani sadece 1 yıl bir lisans bölümünde kayıtlı olarak gözükürseniz yine STK yapmak zorunda kabirsiniz. Bunun dışında hazirlik eğitimi de yine lisans eğitimi olarak kabul edilmiyor ve hazirlik okuyan öğrenciler de STK yapmak zorunda kalıyorlar. STK yapan öğrencilerin tek avantajı ise, üniversiteye başladıklarında diğer yabancı öğrencilere oranla daha hazır olmaları. 1 yıl boyunca Almanca olarak bölüm derslerini ögrendikleri için diğer öğrencilerin yasadığı sıkıntıyı yaşamıyorlar.
Almanya’da Studienkolleg Eğitimi ile ilgili ek sorularınızı, iletişim seçeneklerinden birini seçip bize ulaşarak sorabilir ve danışmanlık hizmetimizden yararlanarak Almanya hayallerinize siz de kavuşabilirsiniz ...
Saygılarımızla
Herdem Umur
'' Almanya yolcusu kalmasın! ''