DSH SINAVI NEDİR?
Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang (kısaca DSH) sınavı, herhangi bir alman üniversitesinde eğitim dili Almanca olan lisans veya yüksek lisans bölümlerine bölüm şartlarını sağlayıp kabul aldıktan sonra kayıt yaptırmak için gerekli olan ve Almanca bilginizin en az C1 seviyesinde olduğunu kanıtlayan resmi bir Almanca sınavıdır. DSH sınavına alternatif olarak yine Telc, TestDaF, ÖSD, DSD II ve Goethe sınavları DSH sınavına alternatif olarak yapılan sınavlardır. Alman üniversitelerin %99 u DSH sınavından C1 seviyesini şart koşarken, çok az sayıda üniversite veya Hochschule B2 seviyesi ile de kayıt imkânı sunmaktadır. Yine bazı üniversiteler de hukuk veya TIP gibi bölümler için DSH sınavından C2 seviyesi isterler.
1- DSH sınavına nerde hazırlanabilirim?
Hazirlik eğitimi veren alman üniversitelerinin %95 i DSH hazirlik kursu verir. Onun dışında yine birçok özel kurs da DSH sınavına yönelik hazirlik eğitimi verirler.
2- DSH sınavına nerde katılabilirim?
Sınav sadece üniversitelerde yapılır, fakat her üniversite DSH sınavı yapmıyor. Aşağıdaki linkte DSH sınavına katılabileceğiniz üniversitelerin listesini bulabilirsiniz:
3- DSH sınavı yılda kaç kez düzenleniyor?
Üniversiteye göre değişiyor. Yılda 5 kez DSH sınavı yapan üniversite de var, 1 kez dsh sınavı yapan üniversiteler de bulmak mevcuttur. Genel olarak DSH sınavı sömestr başlamadan 1 ay önce yapılır, yani mart ve eylül aylarında DSH sınavı bulmak çok daha kolaydır. Yine birçok üniversite haziran ve aralık aylarında da DSH sınavı düzenler.
Aşağıdaki linkte güncel DSH sınav tarihlerini bulabilirsiniz;
4- DSH sınavına nasıl kayıt yaptırabilirim?
Bir üniversitenin kendi hazirlik kursunda eğitim alıyorsanız, C1 kursunu o üniversitede tamamlayınca direkt olarak DSH sınavına kayıt yaptırabilirsiniz. Yine özel bir kursta DSH hazirlik kursu yapan öğrenciler gittiği kurstan (Almanya da herhangi bir kurs, Türkiye’den değil) C1 sertifikası ile dışardan (extern) DSH sınavı yapan üniversitelere başvuru yapabilirler. Yalnız dikkat etmeniz gereken husus bu extern olarak DSH sınavına kayıt alan üniversitelerde kayıtlar baslar başlamaz hemen yerler doluyor, o yüzden kayıt tarihlerini dikkatli takip etmenizi tavsiye ederiz.
5- DSH sınavı her üniversitede geçerli midir?
Stuttgart üniversitesi dışında bütün alman üniversite ve hochschuleleri DSH sertifikasını kabul ediyor. Örneğin X üniversitesinde DSH sınavı yazıyorsanız illaki ayni X üniversitesinde okumanız gerekmiyor. Oradan aldığınız DSH sınavı ile Stuttgart dışında istediğiniz bütün üniversitelere başvuru yapabilirsiniz.
6- DSH sınavı ücreti ne kadar?
Üniversiteye göre değişiyor. Güncel sınav ücretleri 100-200 Euro arasında.
7- Her üniversitenin DSH sınavı ayni zorlukta mıdır?
Kesinlikle hayır. DSH sınavlarının zorluk derecesi üniversitelere göre değişiyor. Fakat ismi büyük üniversitelerde DSH sınavı zor, daha küçük üniversitelerde kolay diye bir durum da yok. Son dönemlerde DSH sınavlarına giren ve incelediklerimiz arasında su aralar en kolay DSH sınavını yapan üniversiteler FH Fulda, Mannheim, TU Dortmund ve Hannover.
8- DSH sınav sonuçlarını ne kadar sürede açıklanır?
Üniversiteye göre 1 ila 3 hafta arası değişir ve sınav sonucu en erken açıklanan sınavlardan biridir.
9- DSH sınavının yapısı:
DSH sınavı 2 bölümden oluşur:
1- Schriftliche Prüfung (Yazılı Sınav)
2- Mündliche Prüfung (Sözlü Sınav)
Yazılı sınavı geçtikten sonra sözlü sınavına ayrı olarak davet edilirsiniz. Yazılıyı geçemezseniz sözlü sınava giremiyorsunuz.
Yazılı sınav ise 4 bölümden oluşur:
a) Leseverstehen (Okuduğunu anlama): Bu bölümde bilimsel bir makale sunulur size ve o makale ile ilgili yaklaşık 6-12 arası sorular sorulur. Bu kısımda dikkat etmeniz gereken en önemli husus soruları cevaplarken makalede yazılan cümlelerin aynisini kopyalamadan cevapları kendi cümlelerinizle yazmanız gerekir. Şayet soruyu direkt olarak makaleden kopyalayıp cevaplarsanız o sorudan sıfır puan alırsınız.
b) Grammatik (Dil Bilgisi): Standart dil bilgisi sorularıdır.
c) Hörverstehen (Dinlediğini Anlama): Bu kısımda yaklaşık 10 dakika bir makaleyi dinleyip, makale ile ilgili soruları yazılı olarak cevaplandırıyorsunuz. Bazı üniversitelerde ilk aşamada sorular dağıtılmaz ve bir defa okunur daha sonra sorular dağıtılır. Bazı üniversitelerde ise sorular makale okunmadan dağıtılır.
d) Textproduktion (kompozisyon): Genelde bir grafik verilir ve o grafiği aşağı yukarı 200-250 kelime ile anlatmanız istenir. Grafik dışında genel bir konu da verilebilir.
Textproduktion da aşağıdaki hususlara dikkat edilir:
– Yapısı (giriş, gelişme ve sonuç kısmına dikkat edin)
– Grammatik
– Konudan sapmama
– Kelime Hazinesi (Sürekli ayni kelimelerle veya bağlaçlarla cümle kurmamaya çalışın).
10- DSH puanlama sistemi: Yüzdelik olarak puan alırsınız. Aldığınız yüzdelik puanlara göre ise DSH 1, DSH 2 veya DSH 3 derecesi alırsınız.
%57-66%: DSH 1 (B2 seviyesi)
%67-81%: DSH 2 (C1 seviyesi)
%82-100%: DSH 3 (C2 seviyesi)
Yazılı sınavda en az DSH-1 aldıktan sonra sözlü sınava girme hakki elde edersiniz. Fakat yazılı sınavdan DSH-1 alıp, sözlü sınavdan DSH-3 de alsanız, genel sonuç yine DSH-1 olarak kalır.
Genel olarak yazılı ve sözlü sınav sonuçları aşağıdaki şekilde değerlendirilir:
Yazılı Sözlü Genel
DSH- 1 DSH- 1 DSH – 1
DSH- 1 DSH- 2 DSH – 1
DSH-1 DSH-3 DSH – 1
DSH – 2 DSH – 1 DSH – 1
DSH – 2 DSH – 2 DSH – 2
DSH – 2 DSH – 3 DSH – 2
DSH – 3 DSH – 1 DSH – 1
DSH – 3 DSH – 2 DSH – 3
DSH – 3 DSH – 3 DSH – 3
11- DSH sertifikası geçerlilik süresi:
Ömür boyu geçerlidir.
12- DSH sınav örneklerini nerde bulabilirim?
Birçok üniversitenin kendi sayfasında bir tane DSH sınav örneği vardır.
DSH sınavı ile ilgili ek sorularınızı, iletişim seçeneklerinden birini seçip bize ulaşarak sorabilir ve danışmanlık hizmetimizden yararlanarak Almanya hayallerinize siz de kavuşabilirsiniz ...
Saygılarımızla
Herdem Umur
'' Almanya yolcusu kalmasın! ''