FACHOCHSCHULE NEDİR?
Almanya da üniversiteler iki gruba ayrılır:
- Fachochschule (Hochschule)
- Üniversite
Tıpkı üniversitelerde olduğu gibi Fachhochschule’lerde (FH) de teknik üniversiteler vardır.
Tanım olarak baktığımız zaman Türkçesi Uygulamalı Yüksekokul olarak geçer. Fakat Yüksekokul tanımını bizdeki Meslek Yüksek Okulları ile bir tutmamak gerekiyor. Fachhochschule’ler tanım ve denklik olarak üniversitelerden hic bir farkı yoktur. Yani herhangi bir Fachhochschule den aldığınız diploma ile herhangi bir üniversiteden aldığınız diploma arasında Türkiye’deki denklik açısından hic bir farkı yoktur.
FH nin İngilizce karşılığı ise “University of Applied Sciences” olarak geçer. Günümüzde artık Fachhochschule ismi çok kullanılmayıp genelde Hochschule (HS) ismi kullanılmaktadır.
Normal üniversiteler ile Fachhochschule’ler arasındaki en büyük fark, üniversitelerin daha çok teoriye, FH’larn ise pratiğe yönelik eğitim vermesidir.
Bundan birkaç yıl öncesine kadar FH da yüksek lisans bitirenlerin doktora yapma şansı yok iken bugün artık birçok FH, doktora akreditasyonu almıştır. O yüzden başvuru yapacağınız FH bölümünün doktora akreditasyonu olup olmadığını başvuru yapmadan önce iyice araştırmanızı tavsiye ederim.
FH’lerin diğer bir farkı da üniversitelerde 6 dönem birçok lisans bölümü 7 hatta 9 bölüm sürebilmektedir.
Ayrıca FH’lerde sadece teknik ve işletme bölümlerinde eğitim verilir. Tarih, edebiyat veya sosyoloji gibi bölümlerde eğitim veren FH yoktur. Hatta kimya veya fizik gibi doğa bilimleri de yine sadece üniversitelerde okutulur. Yine TIP, eczacılık veya diş hekimliği gibi bölümlerde sadece üniversitelerde verilir. Fakat yukarıda da belirtildiği gibi herhangi bir FH dan alacağınız mühendis diplomasi hem Türkiye de hem de Almanya da üniversitelerle ayni denkliğe sahiptir.
Ögrenci sayısı açısından da FH’lerin nüfusu daha azdır. En kalabalık FH nin ögrenci sayısı 10 000 civarındadır.
Hemen hemen bütün FH’larda bölüme başlamadan önce veya okurken belirli bir döneme kadar 6 veya 12 haftalık bölümle ilgili staj belgesi sunmanız gerekmektedir.
En çok sorulan sorulardan birisi de FH de lisans bitirip üniversitede yüksek lisans yapılıp yapılmayacağı hususundadır. Bu yönde özellikle alman üniversite eğitim sisteminin Bologna sürecine geçmesinden dolayı kararı çok açık ve kesindir: FH de lisans bitiren bir öğrencinin başvurusunu hic bir üniversite yüksek lisans başvurusunu FH lisans diplomasından reddedemez.
Ayni şekilde lisansı herhangi bir üniversitede bitirip, FH da yüksek lisans yapabilir.
Fakat lisans veya yüksek lisansa FH dan başlayıp daha sonra üniversitede devam etmek isterseniz o zaman problemlerle karşılaşabilirsiniz. Birçok üniversite FH dan üniye yatay geçiş imkânını kapatmıştır. Birçok üniversite ise FH den en az 90 kredilik (ECTS) ders aldıktan sonra üniversiteye geçişi mümkün kılar. Fakat Almanya ya gelen yabancı öğrencilerin kanunen 3. dönemin sonundan itibaren bölüm veya üniversite değiştirme şansı olmadığı için, FH den üniye geçiş yapma şansı hemen hemen hic yoktur. Fakat yine de geçiş yapmak istediğiniz üniversiteyle kontağa geçip sormanızı tavsiye ederim.
Yukarda anlatılan nedenden ötürü FH damı yoksa bir üniversitede mi eğitim almak istediğinize çok iyi karar vermeniz gerekir. Fakat Türkiye de meslek lisesi veya MYO mezunu olan öğrencilerin teknik bir üniversiteden ziyade FH’ları tercih etmesi daha mantıklı ve realist bir secim olur.
Özellikle toplum da hep FH’larda eğitimin üniversitelere göre çok daha kolay olduğu yönünde bir görüş vardır. Ebetteki örneğin RWTH Aachen de makina mühendisliği mastırı yapan bir ögrenci ile yine FH Dortmund da mastır yapan bir ögrenci ayni zorluk derecesinde eğitim almaz, fakat sadece kolay olduğu için FH’larda karar kılanların çok büyük bir yanlış karar verdiklerine her zaman tanık oluyoruz.
Her gecen yıl, üniversiteler ile Fachhochschuler arasındaki farklılıklar azalmaya başlasa da elbette bir FH mezunu üniversiteye bitirip bir is başvurusu yaptığı zaman üniversite mezunu kadar şanslı değildir. Fakat unutmamak gerekir ki bu şans değişimi, FH’larda alınan bölümlere göre değişir. Örneğin günümüzde FH da mekatronik eğitimi alan öğrencilerin çoğu yerde üniversite okuyan öğrencilere göre daha yüksek oranda is bulma şansı vardır.
Fachochschule (Hochschule) ile ilgili ek sorularınızı, iletişim seçeneklerinden birini seçip bize ulaşarak sorabilir ve danışmanlık hizmetimizden yararlanarak Almanya hayallerinize siz de kavuşabilirsiniz ...
Saygılarımızla
Herdem Umur
'' Almanya yolcusu kalmasın! ''