KİMLER ALMANYADA ÜNİVERSİTE OKUYABİLİR?
Türkiye’den Almanya ya gelen öğrencilerin, Almanya da eğitim alabilmeleri için sağlamaları gereken HZB(Hochschulzugangsberechtigung) şartını sağlaması için ilk olarak Türkiye de herhangi bir üniversitede (vakıf veya özel üniversiteler de dahil), bir bölümü kazanmış olması gerekiyor. İlk dikkat etmeniz gereken husus ise Almanya da hangi bölümü okuyacaksanız, Türkiye de yine ayni veya benzer bir bölümü kazanmanız gerekiyor. Örneğin Türkiye de herhangi bir mühendislik bölümünü kazanan ögrenci, Almanya da istediği mühendislik bölümüne geçiş yapabilir. Ama yine ayni mühendislik kazanan ögrenci, hukuk veya TIP gibi bölümleri tercih edemez. Kazanmış olduğunuz bölümün ikinci öğretim olması hic bir şeyi değiştirmez.
Dikkat etmeniz gereken ikinci husus ise, bitirmiş olduğunuz lise tipidir. Eğer Meslek lisesi, İmam Hatip veya Açık Öğretim Lisesini bitirdiyseniz, Türkiye de 4 yıllık bir bölümü kazanmanıza rağmen Almanya da direk eğitim hakkiniz olmaz ve ilk olarak Studienkolleg dediğimiz eğitimi almak zorunda kalırsınız.
Fakat 2019 yılında, Alman üniversitelerinin yurtdışından gelen öğrenciler için denklik işlemlerini yürüten KMK kurumu, artık Türkiye’deki açık lise mezunlarının denkliğine direkt olarak başvuru yapılan üniversitelerin karar vereceğini duyurdu. Şimdiye kadar birkaç üniversite Açık Lise denkliği ile ilgili kararlarını verdi.
Studienkolleg makalemizde de anlatıldığı gibi, Studienkolleg den muaf olmak için Türkiye de kazanmış olduğunuz lisans bölümünde en az 1 yıl başarılı bir şekilde eğitim almış olmanız gerekmektedir.
Diğer Anadolu veya normal 4 yıllık lise bitirenler ise. LYS puanıyla 4 yıllık bir bölüm kazanırlarsa, ayni bölümü veya o bölüme yakın bir bölümü Almanya da okuyabilirler. Fakat sadece YGS sınavıyla 4 yıllık bir bölüm kazanırsanız yine Studienkolleg yapmanız gerekiyor.
MYO ile ilgili belirtilmesi gereken en önemli husus ise, birçok danışmanlık firması “Almanya da sınavsız Dikey Geçiş” diyerek reklam yapıp öğrencileri kandırırlar. MYO bitirdiyseniz, kesinlikle Almanya da üniversiteye başlayınca geçtiğiniz dersleri saydıramıyorsunuz. Yani Almanya da 6 dönem süren lisans eğitimine MYO da gördüğünüz 4 dönemlik eğitimi saydırtıp 5. dönemden başlayamıyorsunuz. MYO mezunları Almanya da lisans eğitimine sıfırdan baslar.
Birkaç dönem veya sene lisans eğitimi alıp, daha sonra Almanya da lisans eğitimine devam eden öğrenciler ise, Almanya’daki kaydoldukları lisans bölümündeki ders içeriklerine ve kredi sayılarına göre, Türkiye de almış oldukları derslerin belirli bir kısmını Almanya da saydırtabilirler.
Almanya da çok sayıda İngilizce lisans bölümü yoktur. Olan üniversiteler ise en azından IELTS 6.0 vb. seviyede sertifika isterler. Almanca bir lisans bölümünde eğitim almak içinse ilk olarak üniversitelere ön kabul için başvuru yapabilirsiniz. Ön kabul veya şartlı kabul dediğimiz kabul belgesi, başvuru yapan öğrencinin o üniversitede başvuru yaptığı bölümde bölüm şartlarını sağladığını, fakat dil şartını (Almanca bilgisi) sağlamadığını gösteren bir kabul belgesidir. Direk eğitime başlamak için C1 seviyesine tekabül eden aşağıdaki Almanca sertifikalardan birini almanız gerekmektedir:
- DSH 2 veya 3
- TestDaF TDN 4
- Goethe C2
- Telc C1 für Hochschule
- DSD II
Ön kabul başvurusunda dikkat etmeniz gereken husus ise her üniversitenin bu ön kabul için yine belirli seviyede bir Almanca sertifikası şartı koşmasıdır. Örneğin bazı üniversiteler hic Almanca bilmeyen öğrencilere de ön kabul verirken, bazıları belirli seviyede Almanca sertifikası isterler (A2, B1 vs. gibi). Hatta bazı üniversiteler ise hic ön kabul dahi vermezler. Yani yukardaki Almanca sertifikalardan birini almadan o üniversitelere başvuru yapamazsınız. Hangi üniversite ön kabul için hangi seviyede Almanca bilgisi istiyor, bilgileri üniversite tanıtımlarımızda bulabilirsiniz.
Diğer bir önemli nokta ise, yukardaki bütün HZB şartlarını sağlasanız bile yine de her bölüme her üniversitede kabul edileceksiniz diye bir kaide yoktur. Örneğin TIP, Eczacılık veya işletme gibi bölümlerde üniversiteler kısıtlama ile ögrenci alır. Bu kısıtlı ögrenci alim işlemine Numerus Clausus (NC) denir.
NC hakkında ayrıntılı bilgileri yine makalelerimiz arasında bulabilirsiniz.
''Almanya’da kimler eğitim görebilir? '' ile ilgili ek sorularınızı, iletişim seçeneklerinden birini seçip bize ulaşarak sorabilir ve danışmanlık hizmetimizden yararlanarak Almanya hayallerinize siz de kavuşabilirsiniz ...
Saygılarımızla
Herdem Umur
'' Almanya yolcusu kalmasın! ''