1. Üniversite Hakkında:
Almanya’nın NRW eyaletinde yer alan RU Bochum, yaklaşık 43 000 kayıtlı öğrencisiyle Almanya’nın en büyük 10 üniversitesi arasında yer alır. Yaklaşık olarak 3000 yabancı öğrenci de bu üniversitede eğitim alıyor.
1962 yılında kurulan üniversitenin kampüsü, Bochum şehrinde tek bir alan üzerine kurulmuştur ve Almanya da tipik kampüs hayatinin yaşandığı nadir üniversitelerden biridir. Bochum tren istasyonundan (Bochum HBF), kampüse ulaşım metro ile 8-10 dakikada sağlanır.
Şehir olarak Bochum, üniversiteye de ismini veren Ruhr bölgesinin tam merkezindedir. Dortmund ve Essen gibi diğer üniversite şehirlerine de oldukça yakındır. 360 000 nüfuslu Bochum şehrinde yaklaşık 50 bin yabancı yaşamaktadır. Bunların da yaklaşık 10 bini Türkiye´ den gelmektedir.
Bochum üniversitesinde toplam 184 farklı bölümde eğitim veriliyor. Eğitim verilen bütün bölümlerin listesi:
2. Üniversite Başvuru:
Ruhr Uni Bochum da bütün başvurular direkt üniversiteye yapılıyor. Başvuru tarihleri yüksek lisans ve lisans bölümleri için ayni:
Yaz dönemi için son başvuru tarihi 15 Ocak
Kış dönemi için son başvuru tarihi 15 Temmuz
Ruhr Uni Bochum da birçok yüksek lisans bölümünde İngilizce eğitim de veriliyor. İngilizce eğitim verilen bölümlerin listesini aşağıdaki linkte bulabilirsiniz:
http://studienangebot.ruhr-uni-bochum.de/de/uebersicht?field_sg_unterrichtssprache_value%5B2%5D=2
Üniversite kendi bünyesinde A1 seviyesinden itibaren hazirlik kursu sunuyor. Kurs, %100 üniversiteye bağlı olmadığı için kurs sonunda DSH sınavına RU Bochum da giremiyorsunuz. Üniversite hazirlik kursları TestDaF sınavına hazırlıyor. A1 den B2 seviyesine kadar her kur yaklaşık 10 hafta sürüyor ve fiyatı 500 Euro. B2 kursunu bitirdikten sonra TestDaF hazirlik kursuna başlıyorsunuz. TestDaF hazirlik kursları yaklaşık 6 hafta sürüyor ve fiyatı 230 Euro. Ayrıca bu kursta hazirlik eğitimi alırken yine üniversiteye hazirlik öğrencisi olarak kayıt yaptırabiliyorsunuz ve bir sömestr için yaklaşık 330 euro ödeyerek öğrenci kartı (NRW Ticket) alabiliyorsunuz. Bu kartla, üniversite kütüphanelerinden istediğiniz kadar kitap kiralayabiliyor, NRW eyaleti içerisinde bütün toplu taşıma araçlarından faydalanabiliyor ve yine üniversite yemekhanelerinde (Mensa) uygun fiyata yemek yiyebiliyorsunuz.
3. Konaklama
RU Bochum un kendine ait çok fazla yurt binasına sahip olmasına rağmen, kalacak yer bulma açısından en problemli şehirlerden birisidir Bochum. Üniversite yurtlarına başvuru yaptıktan sonra yaklaşık 1 yıla yakın bekleme süresi var. Yurt başvurularını aşağıdaki linkten yapıyorsunuz:
https://www.akafoe.de/wohnen/online-bewerbung
Yukarda belirttiğimiz gibi üniversite yurtlarında kalacak yer bulmak çok zor olduğu için, internet üzerinden normal ev ve WG ilanları dışında yine aşağıdaki linkte RU Bochum da eğitim gören öğrenciler için yayınlanan ev ilanlarını da değerlendirebilirsiniz.
https://asta-bochum.de/b%C3%B6rsen/wohnungsb%C3%B6rse/
Bochum da yine 5 tane özel yurt da var. Bunların listesi:
http://www.wohnheime-bochum.de/
http://www.studentenhaus.net/hattinger-77/
https://www.thga.de/studium/leben/wohnheim/
https://www.nidostudent.de/standort/river-studios/
Bochum Üniversitesi ile ilgili ek sorularınızı, iletişim seçeneklerinden birini seçip bize ulaşarak sorabilir ve danışmanlık hizmetimizden yararlanarak Almanya hayallerinize siz de kavuşabilirsiniz ...
Saygılarımızla
Herdem Umur
'' Almanya yolcusu kalmasın! ''