1.Üniversite Hakkında:
Aachen Teknik Üniversitesi gerek geleneksel yapısıyla gerekse de bünyesinde bulundurduğu teknik fakültelerin kalitesi açısından Almanya da eğitim denildiğinde akla ilk gelen üniversiteler arasındadır. TU9 üyesi olan üniversitenin bünyesinde 2014/15 kış dönemi itibariyle yaklaşık 45 000 öğrenci kayıtlıdır.
1870 yılında kurulan Aachen Teknik Üniversitesi, her yıl yayınlanan Ranking listelerinde sürekli olarak ilk 100 arasına girmeyi başarmıştır. Bilhassa Makina mühendisliği alanında Almanya’nın en iyisi, Avrupa da yine en iyileri arasında kabul edilir.
Yıllık bütçesi 700 milyon euroyu asan üniversite, 183 farklı lisans ve yüksek lisans bölümde eğitim veriyor. Genel olarak eğitim verdikleri lisans ve yüksek lisans bölümlerine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
https://www.rwth-aachen.de/cms/root/Studium/Vor-dem-Studium/Studiengaenge/~yev/Liste-Aktuelle-Studiengaenge/
Aachen, şehir olarak NRW eyaletinin en batısında yer alır. Hem Hollanda ya hem de Belcika ya sinir komsusu olan şehrin nüfusu yaklaşık olarak 250 000 civarındadır ve bunun yaklaşık 40 000 civarı yabancılardan oluşur.
2. Üniversite Başvuru:
Üniversitenin başvuru tarihleri diğer üniversitelere göre biraz farklı. Başvuru yapmadan önce, başvuru yapacağınız bölümde NC olup olmadığını kontrol etmeniz gerekiyor. Aşağıdaki linkte hangi bölümlerde NC var tespit edebilirsiniz:
https://www.rwth-aachen.de/go/id/dqnc
Lisans bölümleri için başvuru tarihleri:
Kış Sömestri:
NC olan bölümler için son başvuru tarihi: 15 Temmuz
NC olmayan bölümlerde son başvuru tarihi: 15 Ekim
Yaz Sömestri:
NC olan bölümlerde son başvuru tarihi: 15 Ocak
NC olmayan bölümlerde son başvuru tarihi: 15 Nisan
Yüksek lisans başvuruları için:
Kış dönemi:
NC olan bölümlerde son başvuru tarihi 15 Temmuz
NC olmayan bölümlerde son başvuru tarihi 1 Eylül
Yaz dönemi:
NC olan bölümlerde 15 Ocak
NC olmayan bölümlerde 1 Mart
Üniversite ön kabul vermiyor. Almanca veya İngilizce bölümler için belirlenen dil şartlarını sağladıktan sonra başvuru yapacağınız bölüme göre yukardaki tarihlere kadar direkt olarak üniversiteye başvuru yapıyorsunuz. Başvurular Uni Assist üzerinden yapılmıyor.
Ayrıca NC olan veya olmayan bütün lisans bölümlerine başvuru yaparken yine Almanca DSH, TestDaF gibi sertifikaların yanında artık TestAS sertifikası almanız da mecburi.
Yine birçok İngilizce yüksek lisans bölümünde İngilizce IELTS, Teofl gibi sınavların yani sıra GMAT veya GRE sertifikaları da isteniyor. İngilizce bölümlere başvuru yapacakların önceden mutlaka başvuru yapacakları bölümün sayfasından başvuru koşullarını dikkatlice incelemesi gerekiyor.
Üniversiteye direkt olarak bir bağlı hazirlik kursu yok. RWTH Aachen bünyesinde sadece “özerk” bir kurs var. Özerk diye belirtmemizin sebebi, üniversite bünyesindeki hazirlik kursuna kaydolunca üniversiteye hazirlik öğrencisi olarak kayıt yaptıramıyorsunuz veya yine üniversitelerin yurtlarına da başvuru kabul edilmiyor. Özel kurs fonksiyonu görüyor, tek avantajı direk kendi yaptıkları DSH sınavına hazırlıyorlar.
Üniversitenin bu hazirlik kursuna başvuru için Almanca seviyenizi en az B1 seviyesinde kanıtlamanız gerekiyor ve eğer bu kurslara çok fazla başvuru varsa sertifika üzerindeki notlara göre kabul veriyorlar. O yüzden her B1 sertifikası olanı kesin olarak alıyorlar diye kaide yok.
Üniversite bünyesindeki hazirlik eğitiminde 2 farklı program var.
I. program sadece kış dönemi veriliyor. Bu programa başvuru için en az B1 seviyesinde Almanca sertifikası gerekiyor. Kış dönemi boyunca B1 seviyesinin tekrarı ve B2 seviyesinde eğitim alıyorsunuz. Kurs toplamda 3,5 ay sürüyor ve fiyatı 1250 Euro. Bu seviyesi bitirdikten sonra otomatik olarak yaz döneminde başlayan ve aşağıda bilgilerini açıklayacağımız II. programa otomatik kayıt yaptırıyorsunuz.
II. program sadece yaz dönemi veriliyor. Bu programa başvuru için en az B2 sertifikası şart. Yine Program da olduğu gibi fazla başvuru olduğunda B2 sertifikasında notlarınız kabul konusunda en önemli kriter oluyor. Bu programdaki eğitimde direk olarak DSH hazırlığı, yani C1 seviyesinde eğitim veriliyor. Program yaklaşık 3 ay sürüyor ve fiyatı 1050 Euro. Eğer kış dönemi Programdan geliyorsanız 1000 Euro ödüyorsunuz. Kurs bitiminde eğer yine RWTH Aachen da DSH sınavı yazmak istiyorsanız, sınava ayrı olarak kaydolmanız gerekiyor ve sınavın ücreti 150 Euro ve bu miktarı ayrı olarak yatırıyorsunuz.
Tekrar özet geçmek gerekirse bu hazirlik kurslarına kaydolunca üniversiteden ön kabul almıyorsunuz ve yine bu hazirlik kurslarını bitirip, DSH sınavını RWTH Aachen da geçtikten sonra başvuru yapmak istediğiniz lisans veya yüksek lisans bölümüne kesin olarak kabul almıyorsunuz. DSH sınavını geçtikten sonra normal diğer öğrenciler gibi tekrardan üniversiteye başvuru yapıyorsunuz.
3.Konaklama:
Üniversiteye ait toplam 23 adet yurt yer almakta. Bunlardan 3 adeti Jülich şehrinde, diğerleri Aachen da.
Yurt başvurularını aşağıdaki linkten yapıyorsunuz:
https://bewerberportal.stw.rwth-aachen.de/app.php/de/apply/accept
RWTH Aachen ile ilgili ek sorularınızı, iletişim seçeneklerinden birini seçip bize ulaşarak sorabilir ve danışmanlık hizmetimizden yararlanarak Almanya hayallerinize siz de kavuşabilirsiniz ...
Saygılarımızla
Herdem Umur
'' Almanya yolcusu kalmasın! ''